Mikä tekee konsertista ikimuistoisen fantastisen musiikin ja esityksen laadun lisäksi? Se on myös lavaestetiikan suunnittelu ja lavan koreografia. On keskeisiä elementtejä, joihin kannattaa kiinnittää huomiota ja joiden kanssa kannattaa työskennellä luovasti, kun tuotat esitystäsi.
Muutamia tärkeimpiä niistä ovat settilistan järjestys, valaistuksen tunnelma, järkevä lavarekvisiitta, tehokkaat videoprojisoinnit, lopetus ja encore. Haluat olla ainutlaatuinen etkä koskaan seuraa massaa, kuten starburst peli, kun on kyse musiikkisi tyyliin sopivasta show’sta. Tässä on 5 vinkkiä konserttisi hiomiseen.
Järjestä settilistasi
Haluat järjestellä kappaleet settilistallasi niin, että ne kulkevat dramaattisessa kaaressa, jossa on luonnollinen nousu- ja laskuvirta. Käytännöllinen aloitus on yksinkertaisesti nopeiden, intensiivisempien kappaleiden vaihtaminen hitaampiin, synkempiin kappaleisiin.
Samalla rakennat tähän sekvenssiin kerronnan aallon, joka luo jännitystä, pitää yllä yleisön huomion ja tuntuu siltä, että viet yleisön matkalle. Helpoin tapa menettää yleisö on soittaa setti ilman dynamiikkaa. Et halua soittaa keikkaa, jossa kaikki kuulostaa tai näyttää samalta.
Usein on parasta sisällyttää settilistaan yllätyksiä, kuten soittaa eri kappaleita erilaisilla instrumenteilla, tulla alas lavalta ja soittaa kappale ilman pistokkeita, tuoda esiin vierailevia muusikoita eri kappaleiden kanssa tai yhdistää kappaleita, joilla on vastakkaisia teemoja, medleyksi. Järjestä settisi niin, että yleisö pysyy varpaillaan ja miettii, mitä seuraavaksi?
Tunnelmallinen valaistus
Tunnelmallinen valaistus on elintärkeä konserttisi yleisen visuaalisen maun kannalta, ja haluat, että valaistus sopii yhteen soittamasi musiikin kanssa. Sen ei tarvitse olla monimutkainen, mutta vältä huonoa valaistusta, kuten loisteputkia, hinnalla millä hyvänsä.
Tunnelmavalaistus voi vaihdella kansanlaulujen kynttilöistä, jossa voit pystyttää kynttilöitä ja joulukuusen valoja, tai aina spektrin vastakkaiseen päähän hypnoottisen nopean psykedeelisen valoshow’n kanssa, jossa sinun pitäiä palkata valoteknikko. Voit aina kysyä missä tahansa paikassa, jossa on lavavalaistus, voivatko he vaihtaa valojen väriä ja voimakkuutta jokaisen settilistallasi olevan kappaleen kanssa ja jopa tiettyjen kappaleiden kertosäkeiden ja säkeistöjen aikana.
Valaistus on erittäin tehokas keino välittää esitykseesi enemmän tunteita, kunhan se on ajoitettu ja väritetty sopivalla tavalla. Useimmissa maissa on myös 3D-valoshow-taiteilijoita, joita voit palkata konserttiisi ja joiden työ voi olla lumoavaa, kun se yhdistetään elävään musiikkiin, mutta se tietysti maksaa huomattavasti enemmän kuin pari laatikkoa kynttilöitä.
Käytä rekvisiittaa, joka tukee musiikin taiteellista aistimusta
Rekvisiitan käyttö lavalla konsertin aikana on taiteellinen pyrkimys, jonka pitäisi sopia siihen, mitä musiikkisi ja persoonallisuutesi pyrkivät välittämään. Esimerkiksi Screaming Jay Hawkins oli edelläkävijä tässä asiassa, sillä hän toi ajatuksen vaudevillen voodoo-rekvisiitan laittamisesta rock-n-roll-lavalle muuttaen käsitystä siitä, miltä rock-konsertin pitäisi näyttää, ja hän rakensi sillä keinolla uskomattoman menestyksekkään uran.
Monet muut artistit ovat seuranneet esimerkkiä, kuten Tom Waits katulamppuineen ja bensiinipumppuineen lavalla tai The Flaming Lips vihreine avaruusolioineen ja joulupukkinaamoineen, jotka tanssivat yhtä aikaa, kun laulaja pyörii yleisön päällä jättimäisen kirkkaan muovikuplan sisällä.
Rekvisiittaa voi käyttää miten vain, mutta on syytä varmistua, ettei se vaikuta halvalta kikkailulta, jonka tarkoituksena on herättää huomiota. Sen on vastattava sitä, mitä haluat ilmaista.
Käytä videoprojisointeja
Suurissa rock-konserteissa on lähes aina temaattisia ja erityisesti suunniteltuja videoprojisointeja, jotka ajoitetaan yhdessä konsertin kunkin osan valaistuksen kanssa. Miksi et tekisi samaa pienemmissä tapahtumapaikoissa?
Tarvitset vain videoprojektorin ja kannettavan tietokoneen, jossa on omat kuvasi. Tätä kikkaa on nähty monissa konserteissa pienissä tiloissa projisoimalla omia animaatioita lavalle, ja se voi näyttää hämmästyttävältä. Jos sinulla ei ole tarpeeksi materiaalia, voit laittaa videon toistolle. Tärkeintä on jälleen kerran se, että kuvien pitäisi sopia yleiseen tunnelmaan, jonka haluat välittää.
Tunne loppu ja suunnittele encorea varten.
Tärkeämpää kuin mikään muu osa esitystäsi on tietää, milloin lopetat soittamisen. Mikään ei ole pahempaa kuin muusikko, joka ei suostu poistumaan lavalta, vaikka yleisö rakastaisi häntä. On voimakkaampaa ja mieleenpainuvampaa jättää yleisö janoamaan lisää kuin täyttää se muusikon egolla.
Suunnittele siis encore-esiintymisesi etukäteen ja pidä yleisö varpaillaan aina keikkasi loppuun asti. Encore on koko keikan viimeinen kappale ja sen avulla voit jättää yleisöösi unohtumattoman muistijäljen siitä, mitä sinun musiikki ja show oikeastaan on!
No Comment! Be the first one.