Monenlainen taide voidaan mieltää kulttuuriksi. Mitä kulttuuri oikeastaan on. Onko metallimusiikin luominen ja soittaminen ja laulaminen kulttuuria. Tai onko ylipäänsä musiikkifestareilla käyminen kulttuuria. Ehkä näitä ei samalla tavalla mielletä kulttuuriksi kuin vaikkapa teatterissa tai taidenäyttelyssä käynti. Mutta luovaa ja kokemuksellista se on, joten se lienee oma kulttuurin muotonsa.
Musiikin on joku aina säveltänyt ja kappaleet on joku aina sanoittanut. Se jos mikä on luovaa. Ja useimmiten kappaleiden taustalla on aina joku tunne tai tarina. Aivan kuten minkä tahansa taiteen taustalla on tunne tai tarina, joka koskettaa.
Mitä konserttiin menijät niistä saavat
Konsertteihin usein valmistaudutaan pitkään. Joidenkin musiikkitaiteilijoiden, bändien, artistien liput tulevat myyntiin vuotta ennen itse konserttia. Lippuja jonotetaan ja niitä ostetaan paljon ennen konserttia. Varsinaista konserttiin osallistumista todella odotetaan ja siihenkin valmistaudutaan. Tavallaan lataudutaan ja fiilistellään. Artistin tai bändin kappaleita soitetaan ja niiden sanoja opetellaan ulkoa, jotta pystytään laulamaan mukana itse konsertissa. Artistia tai bändiä seurataan sosiaalisessa mediassa aktiivisesti ja jaetaan muillekin heidän postauksiaan. Voidaan tilata heidän merchiään ja todella vahvasti eläydytään itse tapahtumaan jo etukäteen. Joillakin konserttikävijöillä on tapana pukeutua artistin tai bändin väreihin tai heillä voi olla oma tietynlainen konserttipukeutuminen tapana.
Itse konserttiin saatetaan mennä jonottamaan monia tunteja ennen konserttia, jotta saadaan mahdollisimman hyvät paikat. Nuorisolla jonottaminen voi joskus mennä äärimmäisyyksiin ja he voivat jopa yöpyä konserttipaikan pihassa, jotta saavat hyvät paikat. He ostavat hyvät eväät, jotta jaksavat. Konsertissa kuulijat taltioivat kappaleita kännyköihinsä ja sen jälkeen pitkään kuuntelevat mielikappaleitaan yhä uudestaan ja uudestaan ja voivat myös jakaa taltiointeja sosiaalisessa mediassa. Koko kokonaisuus on siis pitkällinen prosessi, ja tuo usein kävijälle ison elämyksen ja paljon miellyttäviä muistoja.
Kulttuuri koskettaa ja saa aikaan tunteita
Jos kulttuuri on jotakin, joka saa aikaa tunteita ja koskettaa ja lisäksi antaa hyvän olon tunnetta, konserteissa käynti on silloin sitä parhaimmillaan. Harva lähtee konsertista huonolla mielellä. Päin vastoin, sieltä lähdetään yleensä täynnä energiaa ja elämänintoa. Myös muistot itse musiikista, artistien sanomat ja puheet ja ystävien kanssa kokemuksen jakaminen, tuovat positiivisen mielen.
Joskus saattaa tapahtua jotakin odottamatonta, joku saattaa pyörtyä tai lavalla sattua jotakin. Joidenkin fanien käytös saattaa mennä yli tai jokin artistin viesti ei ole mieleen. Erilaisia myös negatiivisia tunteita, saattaa konsertissa käyntiin liittyä. Pääosin elämykset ovat kuitenkin iloisia ja niistä saa hyvän olon tunteen.
Onko kulttuuri luksusta vai kuuluuko se jokaiselle
Kulttuuritapahtumat, konsertit tai muut elämykset, ovat omalla tavallaan asioita, joita ilman varmasti pystyy elämään. Ne eivät elämän kannalta missään tapauksessa ole prioriteetteja. Jos ajatellaan Maslowin tarvehierarkiaa ja sitä, mitä perusasioita pitää olla kunnossa, jotta elämän peruspilarit kantavat. Silloin kulttuuri ei varmasti ole se tärkein asia, vaan niitä ovat ravinto, liikunta, lepo ja sosiaaliset suhteet. Mikäli nämä ovat kunnossa ja taloudellisesti on mahdollista, silloin kulttuuri tuo todella paljon rikkautta elämään.
Henkinen ja psyykkinen osa elämästä merkitsee paljon ja juuri kulttuuri tuo tarvittavaa rikkautta elämään. Omalla tavallaan kulttuuri on siinä mielessä luksusta, että siihen ei ensimmäiseksi kuluteta taloudellisia voimavaroja, jos on tiukkaa. Tosin esimerkiksi musiikkitapahtumia järjestetään paljon ilmaiseksi, joten jos vaan on muuten voimavaroja, pystyy siitä nauttimaan ilman kustannuksiakin silloin tällöin.
Kokonaisvaltainen elämä on kaiken kaikkiaan tärkeää
Ihminen on kokonaisvaltainen ja voi varmasti hyvin jos kaikki osa-alueet elämässä ovat jokseenkin tasapainossa eli fyysinen, psyykkinen, sosiaalinen ja taloudellinen puoli elämästä. Jos joku osa-alue on kokonaan suljettu pois, elämä on varmasti kapeampaa kuin se muuten olisi. Joillekin kulttuuririennot ovat harrastuksia siinä missä esimerkiksi jokin urheiluharrastus tai pelaaminen esimerkiksi book of dead kolikkopeli.
Konserteissa voi käydä esimerkiksi kerran kuukaudessa, jolloin se on hyvin aktiivista ja voidaan sanoa jo harrastuneisuudeksi. Konsertit tuovat varmasti kuulijalle todella paljon merkitystä elämään, siten sitä voidaan hyvällä omalla tunnolla kutsua kulttuuriksi, joka puhuttelee. Se on jokaisen artistin tai bändin perimmäinen tarkoituskin, puhutella ja koskettaa ihmisiä sekä tuoda elämälle tarkoitusta ja iloa.
No Comment! Be the first one.