Rosmariini on monipuolinen mauste sekä rohtoyrtti. Sillä on miellyttävä ja hyvin tunnistettava ominaisaromi. Maultaan rosmariini on makeahko ja hieman karvas. Rosmariinin lehdet muistuttavat erehdyttävästi männynhavua. Rosmariinia käytetään paljon hajuvesi-, saippua- ja kosmetiikkateollisuudessa
Käytettävät osat: Lehdet ja varsi.
Ruoanlaitossa: Rosmariinin aromi on voimakas ja hallitseva, joten sitä kannattaa käyttää hillitysti. Rosmariini sopii hyvin lihan kanssa erityisesti riista- ja lammasruokiin. Yrtti kannattaa lisätä ruokaan aikaisessa vaiheessa, jolloin maku kypsyy ruoan mukana.
Terveysvaikutukset: Rosmariinista saadaan virkistävää eteeristä öljyä, joka ulkoisesti käytettynä kiihdyttää verenkiertoa. Uutteena nautittuna parantaa aineenvaihduntaa, virkistää ja vähentää masennusta sekä helpottaa päänsärkyä.
Säilytys: Suositellaan käytettäväksi tuoreena mutta säilyttää arominsa melko hyvin kuivattunakin.
Kasvatus: Viljellään Suomessa yksivuotisena. Rosmariini tarvitsee runsaasti valoa, lämpöä ja kosteutta. Rosmariinin aromi on voimakkaimmillaan kukinnan aikana.
Varoitus: Älä käytä rosmariinia suuria määriä kerrallaan. Rosmariinia ei suositella raskauden tai imettämisen aikana.
No Comment! Be the first one.